Die Thesen, die wir am 4. und 5. Juni 2021 diskutieren, basieren u.a. auf folgenden Dokumenten:
Interessengemeinschaften
- Mémento pour l’évaluation de l’agroécologie →
Méthode pour évaluer ses effets et les conditions de son développement, GTAE, mars 2019 - Besser anders, anders besser. Mit Agrarökologie die Ernährungswende gestalten →
Brot für die Welt, FIAN, Forum Umwelt und Entwicklung, Heinrich Böll Stiftung, Inkota, Misereor, Oxfam und Rosa Luxemburg Stiftung. - Netzwerk Landwirtschaft ist Gemeingut →
Netzwerk von rund 300 Höfe in Deutschland - Das Ackersyndikat →
Land und Höfe als Gemeingut. Dezentral, selbstorganisiert und solidarisch - Mit Öffentlich-öffentlichen Kooperationen gegen die Privatisierung des Wassers →
Argumentarium von Blue Community Project
Statistiken und Studien
- Too big to feed →
Exploring the impacts of mega-mergers, consolidation and concentration of pwer in the agri-food sector. IPES Food Report, 2017 - A Long Food Movement: Transforming Food Systems by 2045 →
IPES-Food und ETC Group, März 2021 - Agroecology and the reconstruction of a post-COVID-19 agriculture →
Miguel A. Altieri & Clara I. Nicholls im Journal of Peasant Studies, Jul 2020
Artikel, Vorträge, Filme
- Asia regional webinar: Unsustainable livestock farming and its alternatives in a time of COVID-19 →
Global Forest Coalition, April 2020 - From Agribusiness to Agroecology: Escaping the Market of Dr. Moreau →
Vortrag von Rob Wallace, November 2019. - Can agroecology stop COVID-21. -22, and -23? Moving Beyond Capitalist Agriculture →
Alexander Liebman et al, published by Daraja Press und Pandemic Research for the People - Scientists say land use drives new pandemics. But what if “land” isn’t what they think it is? →
Luis Fernando Chaves, Nicole Gottdenker, Alex Liebman, Tammi Jonas et. al, PReP Agroecologies, March 2021